Auschwitz

Els alumnes de 1r de batxillerat del col·legi Sant Andreu podrem gaudir de la visita als camps d'exterminació d'Auschwitz.
El complex de camps de concentració d'Auschwitz va ser el més gran que va crear el règim nazi. Incloïa tres camps principals, en tots ells els presoners eren utilitzats per realitzar treballs forçats. Un dels camps també va funcionar durant molt temps com a camp d'extermini. Els camps estaven situats aproximadament 59 quilòmetres a l'oest de Cracòvia. El complex comprenia un territori de 40 kms2, del qual també formava part un vedat vedat molt extens 

Sota el comandament del primer comandant, Rudolf Höss, es va començar a construir al maig de 1940 el camp, que més tard es coneixeria com Auschwitz I. Aquesta primera ampliació estava projectada per 7,000 presos i comprenia 28 edificis de maó de dues plantes, així com altres edificis adjacents de fusta. Per ordre de Heinrich Himmler es va començar a construir el camp d'Auschwitz II. Comprenia 250 barracons de fusta i de pedra i el nombre més elevat de presos a Birkenau va ascendir el 1943 a aproximadament 100,000 persones. En Birkenau es trobaven els Crematoris II al V, cada un d'ells equipat amb una càmera de gas, i on, segons els informes de les SS, podien ser cremats 4,756 cadàvers diaris.

Vídeo de YouTube


Auschwitz és la personificació de les atrocitats del segle XX. Representa el lloc on es va dur a terme un genocidi planificat i organitzat fins als més mínims detalls. Les víctimes no van ser enterrades, sinó calcinades. Les seves cendres van ser escampades sobre els camps confrontants.
El que avui en dia queda del Camp i les seves instal·lacions només aconsegueix transmetre'ns ínfimament el patiment de centenars de milers de persones. Avui dia ningú que mai hagi estat en un Camp de Concentració podria creure i menys encara comprendre les crueltats comeses pels nazis a Auschwitz.


Sandra Aguilera.


Comments